فهرست مطالب
فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 43 (پاییز 1391)
- 192 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
- تاریخ انتشار: 1391/08/24
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 7هدف اصلی این پژوهش«شناسایی نوآوری های آموزشی از منظر شیوه های تولید، پذیرش و اجرای نوآوری در آموزش و پرورش عمومی ایران با توجه به تجارب جهانی و دانش مربوط» و سئوال اصلی آن شیوه های مختلف تولید، پذیرش و اجرای نوآوری های آموزشی درآموزش عمومی است.پژوهش حاضر از نوع ترکیبی بوده که با مطالعه اسناد و مدارک داخلی و کشورهای هدف و نیز بهره برداری از نظرات صاحب نظران و با استفاده از روش کیفی، داده ها مقایسه، مقوله بندی و مورد تحلیل قرار گرفته است. نمونه آماری پژوهش، پنج کشور مالزی، هند، سنگاپور،استرالیا وآمریکا می باشد. ابزارهای پژوهش شامل اسناد و مدارک به ویژه قوانین و پژوهش های انجام شده مربوط به موضوع پژوهش در کشورهای هدف ودر ایران، مصاحبه با متخصصان موضوعی و پرسشنامه محقق ساخته است.در این پژوهش فرآیند تولید،پذیرش و اجرای نوآوری های آموزشی در کشورهای هدف مورد بررسی قرار گرفته و با در نظر گرفتن شرایط بومی آموزش و پرورش ایران، شیوه های فوق تبیین و الگویی در این خصوص ارائه و اعتبار بخشی علمی شده است.
بر اساس تجزیه و تحلیل داده های حاصل از اعتباربخشی عملی الگو، مطالعات انجام شده، تجارب و قضاوتهای شهودی و ایمانی، نتایج بیانگرآن است که شرایط فعلی نظام آموزشی به هیچ وجه برای اجرای الگوی پیشنهادی فوق مناسب نبوده و زمینه های لازم برای اجرای آن فراهم نمی باشد. از اینرو اکثر متخصصان عقیده دارند که ابتدا باید زمینه های لازم الگو فراهم شود و مدرسه ای با ویژگی های الگوی پیشنهادی، تحقق یابد تا بتوان امیدوار بودکه نوآوری آموزشی در نظام آموزشی کشور تحقق عینی پیدا می کند.
کلیدواژگان: نوآوری آموزشی، تولید، پذیرش، اجرا -
صفحه 43باسوادی در ساده ترین تعریف خود به معنای کسب مهارت های خواندن و نوشتن به زبان رسمی است. اگرچه اکثر دانش آموزان برای تسلط یافتن بر دو مهارت یاد شده تلاش می کنند؛ اما برای دانش آموزان مناطق غیرفارسی زبان، آموزش زبان فارسی به عنوان زبان رسمی با محدودیت های بیشتری روبروست. در فرآیند زبان آموزی بروز خطا پدیده ای اجتناب ناپذیر است. تحلیل خطا راهی است برای شناسایی نیازهای آموزشی در جهت بهبود کیفیت موادآموزشی و شیوه های تدریس. منظور از تحلیل خطا، مطابقه جمله های تولیدشده در گفتار یا نوشتار زبان آموزان با جمله های گویشوران بومی به لحاظ سازگاری یا عدم سازگاری با قواعد زبان مورد مطالعه است. در این تحقیق خطاهای نوشتاری دانش آموزان ایرانی ترک زبان سطح متوسط و پیشرفته مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته است. آمار ارایه شده شامل 100 مورد خطا است که در چهارگروه خطاهای املایی، واژگانی، ساختاری و کاربردشناختی بررسی شده اند. داده های تحقیق از دستنوشته های مخاطبان مجلات رشد گردآوری گردیده و به روش توصیفی تحلیل و بررسی شده اند. هدف تحقیق دستیابی به پربسامدترین خطاهای نوشتاری دانش آموزان ایرانی غیرفارسی زبان است. نتایج نشان داد که برحسب بسامد رخداد، خطاهای ساختاری با 72 درصد میزان وقوع از بیشترین تعداد برخوردار بوده اند. به عبارت دیگر، دانش آموزان ایرانی ترک زبان در کاربرد نکات دستوری دارای ضعف هستند. به نظر می رسد این نتیجه قابل تعمیم به سایر دانش آموزان غیرفارسی زبان ایرانی نیز می باشد. بنابراین در تهیه متون آموزشی و کمک آموزشی باید به این موضوع بیشتر توجه شود.
کلیدواژگان: تحلیل خطا، خطاهای نوشتاری، متون آموزشی، متون کمک آموزشی، دانش آموزان غیرفارسی زبان -
صفحه 61هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه استانداردهای ایمنی فضاها و تجهیزات ورزشی مدارس دخترانه و پسرانه و مناطق مختلف شهر تهران و ارائه راهکارهای مناسب جهت رفع مشکلات احتمالی بود. تحقیق حاضر از نوع توصیفی ارزیابی بود که جامعه آماری آن را کلیه اماکن ورزشی مدارس مربوط به مناطق آموزش و پرورش شهر تهران تشکیل می دادند. تعداد 289 مدرسه به عنوان حجم نمونه مورد نیاز به روش نمونه گیری چند مرحله ای سیستماتیک (منظم) از چهار منطقه شهر تهران (1، 4، 11 و 18)انتخاب شدند. معیارهای مورد نیاز از طریق چک لیست های طراحی شده توسط محقق، جمع آوری شدند. وضعیت ایمنی در 5 مولفه داخل زمین و سطوح، حریم ها و خطوط، طراحی و ابعاد، تاسیسات و پوشش ها و تجهیزات مورد بررسی قرار گرفت. روش های آمار توصیفی به منظور تعیین وضعیت ایمنی عوامل مختلف، همچنین آزمون های یو- من ویتنی، کروسکال والیس، و فریدمن به منظور بررسی و مقایسه وضعیت ایمنی در مدارس دخترانه و پسرانه و تفاوت مناطق مختلف شهر تهران و همچنین تفاوت مولفه های مختلف ایمنی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 11 در سطح معنی داری 05/0 مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین وضعیت ایمنی مدراس دخترانه و پسرانه تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0 P >). همچنین نشان داده شد که مناطق مختلف آموزش و پرورش در وضعیت ایمنی مدارس خود تفاوت معنی داری دارند (05/0 >P). با اینحال تفاوت معنی داری بین مولفه های مختلف ایمنی در مدارس مورد مطالعه گزارش نشد (05/0کلیدواژگان: ایمنی، استاندارد، اماکن ورزشی، تجهیزات ورزشی، مدرسه دخترانه و پسرانه
-
صفحه 81پژوهش حاضر با هدف بررسی آمادگی دبیرستان های دخترانه اهواز برای استقرار مدارس هوشمند، به امکان سنجی استقرار مدارس هوشمند از دیدگاه معلمان و مدیران در چارچوب مولفه های نگرش، دانش، مهارت معلمان و مدیران و منابع مالی، زیرساخت و تجهیزات، فرهنگ و عملکرد اداری مدرسه پرداخته است. روش انجام این پژوهش از نوع ترکیبی (کمی و کیفی) می باشد. جامعه آماری این تحقیق را معلمان و مدیران دبیرستان های دخترانه شهر اهواز تشکیل می دهد. نمونه آماری از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد که 100 نفر از معلمان و 8 نفر از مدیران ناحیه یک اهواز را در برمی گیرد. روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق، دو پرسشنامه، مصاحبه، چک لیست ارزیابی و مشاهده است. روایی محتوایی و صوری این ابزار به تایید چند نفر از اساتید مجرب رسید. پایایی پرسشنامه معلم پس از اجرای مقدماتی بر روی 30 نفر، از طریق آلفای کرونباخ 89/0 و پایایی پرسشنامه مدیر پس از اجرا 94/0 محاسبه شد. نتایج پرسشنامه، مصاحبه و چک لیست ارزیابی در این پژوهش نشان داد که به طور کلی آمادگی دبیرستان های دخترانه اهواز برای استقرار مدارس هوشمند، از دیدگاه معلمان و مدیران در سطح پایین قرار دارد.
کلیدواژگان: امکان سنجی، مدارس هوشمند، فناوری اطلاعات و ارتباطات، دبیرستان -
صفحه 113هدف مقاله حاضر معرفی فلسفه و روش «آگاهسازی انتقادی» در آموزش بزرگسالان و تحلیل اجتماعی انتقادی است. مروری بر برخی از مقالات پژوهشی که در داخل کشور درباره دیدگاه تربیتی فریره تحریر شده است حاکی از آن است که گرچه برخی از مضامین تربیتی و اجتماعی او در جامعه ما آشنا است و تا حدی در مقالات مختلف به آن پرداخته شده است. اما کمتر به شکل یک نظام فکری معرفتی منسجم مورد بررسی قرار گرفته است. در راستای هدف فوق خاستگاه های فکری معرفتی فریره بر حول چهار محور عمده؛ فلسفه هگل، دیدگاه انتقادی مکتب فرانکفورت، ساختارگرایی گلدمن، و اندیشه ویگوتسکی، تبیین شده است. علاوه بر آن مبانی معرفت شناختی و هستی شناختی او نیز در چهارچوب هرمنیوتیک انتقادی و رئالیسم انتقادی مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژگان: آگاه سازی انتقادی، دیالکتیک خدایگان، بنده، ارتباط سوژه، ابژه، تحلیل اجتماعی انتقادی -
صفحه 139از آنجا که دانش و تجربه معلمان نقش عمده ای در فرآیند یادگیری دارد، هدف از انجام این تحقیق تعیین رابطه دانش تصریحی و ضمنی معلمان از نظریه های یادگیری و بررسی تاثیر عوامل جمعیت شناسی بر آن بود. این تحقیق از نوع توصیفی و به روش زمینه یابی برروی 266 معلم (146 زن و 120 مرد) که به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. دانش تصریحی و ضمنی معلمان با دو پرسشنامه محقق ساخته سنجیده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته ها نشان دادند که میزان دانش تصریحی و ضمنی معلمان از نظریه های یادگیری در بعضی سئوالات نظریه ها پایین بود. بین میانگین مشاهده شده نمرات دانش تصریحی(33/0) و دانش ضمنی (61/3) از نظریه های یادگیری تفاوت معنی داری وجود داشت(05/0p<). بین دانش تصریحی و ضمنی معلمان از نظریه های یادگیری رابطه معنی داری وجود داشت (P=0/019)و همبستگی بین دو متغیر بسیار ضعیف بود (r=0/144). بین دانش تصریحی و دانش ضمنی معلمان با متغیرهای مدرک تحصیلی، سابقه تدریس و جنسیت تفاوت معنی دار و جود داشت. بین دانش معلمان و آموزش ضمن خدمت تفاوت معنی دار نبود (05/0p≥). نتیجه آن که تقویت دانش تصریحی معلمان از نظریه های یادگیری و توجه خاص به دانش ضمنی معلمان باید مورد توجه مسئولان و برنامه ریزان آموزشی قرار گیرد.
کلیدواژگان: دانش تصریحی، دانش ضمنی، نظریه های یادگیری، فرآیند تدریس -
صفحه 163سلامتی کودکان یکی از اساسی ترین هدف فعالیت های بسیاری از سازمان های بین المللی می باشد. بررسی محیطی بهداشت مدارس و تاثیر حضور مربیان بهداشت در مدارس ابتدایی، موضوع مهمی است که در جهت اعتلای اهداف آموزشی سهم بسیار بزرگی را به خود اختصاص می دهد.
این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع تحلیلی می باشد. نمونه ها از بین 10511 مدرسه ابتدایی دخترانه به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایساده انتخاب شده است. تعداد نمونه ها شامل 200 مدرسه ابتدایی دخترانه در سطح کشور ایران می باشد که این نمونه ها از30 استان کشور وبراساس آما روزارت آموزش وپرورش و به روش تصادفی خوشه ایساده انتخاب شده است. نمونه شامل 100 مدرسه دارای مربی بهداشت و 100 مدرسه فاقد مربی بهداشت بوده است. گرد آوری اطلاعات به روش مشاهده مستقیم محقق ویا عوامل اجرایی آموزش داده شده توسط خود محقق در حضور مدیریت مدرسه وبا استفاده از فرم فهرست کنترل می باشد که دارای 30 سئوال در 10 قسمت مختلف بوده است. روش آماری مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل و آزمون سوالها در این پژوهش، محاسبه مجذور خی و آزمون تفاوت نسبت بوده است.
بر اساس داده های پژوهش بین وضعیت بهداشت محیط مدارس و حضور یا عدم حضور مربی بهداشت در 19 مورد از 30 موردمتغیر های بهداشت محیطی اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد. بر اساس نتایج بیان شده حضور مربیان بهداشت در مدارس منجر به بهبود وضعیت بهداشت محیطی مدارس خواهد شد. هر چند ایجاد چنین شرایطی موضوعی چند بعدی بوده و عوامل و متغیرهای مختلفی علاوه بر حضور یا عدم حضور مربی بهداشت می توانند بر آن تاثیرگذار باشد، بررسی همه جانبه ی این عوامل می تواند معیارهای روشن تری برای طراحی برنامه های آموزشی کودکان فراهم سازد و راه کارهایی جهت استفاده بهینه از منابع (نیروی انسانی، بودجه، زمان) برای سطح آگاهی و عملکرد بهداشتی کودکان در مدارس ارایه دهد و مسئولیت آموزش این مطالب رانیز به عهده مربیان بهداشت گذاشت.
کلیدواژگان: مربی بهداشت، مدارس ابتدایی، بهداشت محیط، آموزش ملی
-
Page 7The main objective of this study was to identify educational innovations from the perspective of methods of production, adaptation and implementation in Iranian general education based on global experiences and the related literature. The research question concerns methods of production, adaptation and implementation in Iranian general education. It was a mixed method research which tried to study the domestic and foreign documents and to get the consultation of experts through a qualitative method, comparative data, categorization and analysis. The research sample included Malaysia, India, Singapore, Australia and USA. The research instruments included documents, rules and regulations and research carried out on the related topic in Iran and the above mentioned countries, interview with experts and a researcher-made questionnaire. This study examind the process of the production, adaptation and implementation of educational innovations in these countries and tried to develop a model through scientific validation, so that it could be applied to Iran’s domestic situation.The results showed that the present condition of our education system is not ready to accept the suggested model and the situation is not ready for its implementation. Majority of the experts believed that the situation should be prepared in advance and a school should be established based on the characteristics of the suggested model, before the realization of educational innovations in our education system.Keywords: Educational Innovation, Production, Adaptation, Imple mentation
-
Page 43In its simplest definition, literacy means obtaining the ability to read and write in official language. Although most students try to get mastery on the two mentioned language arts; however, for students of non-Farsi speaking districts, education of Farsi as an official language has more limitations and difficulties. In the process of learning a second or foreign language, errors are considered as natural phenomena. Error Analysis (EA) is a method for indentifying educational needs in order to improve the quality of materials and techniques of education. Error Analysis means the comparison of sentences (written or oral) produced by learners with the sentences of native speakers according to their adjustment/non-adjustment with rules of language under study. In this research, written errors of non-Persian speaking students (Turk students learning Farsi as a second Language) of the intermediate and advanced levels have been analyzed. The body of the data were gathered from the letters and manuscripts of Iranian students writing to Roshd magazines and they were described and analyzed using descriptive method. They contained 100 error items which were categorized in four groups: orthographic (spelling), morphological (Lexical), structural and pragmatic errors. The aim of this research was finding the most frequent errors in the writing of non-Persian speaking Iranian students. The results showed that the most frequent type of errors is structural one (containing 72% of all the errors). In other words, Iranian non-Persian speaking students generally do have more problems and deficiencies in application of Persian grammatical rules in their writings. Consequently material developers and textbook authors should pay more attention to this finding especially while developing textbooks and educational aids for this group of students.Keywords: Error Analysis (EA), Writing Errors, Educational Texts, Educational Aids, Non, Persian Speaking Students
-
Page 61The purpose of present study was to investigate and compare safety standards of spaces and sport equipments in girls and boys’ schools at different districts of Tehran and to provide strategies to eliminate probable problems. This study was a descriptive survey. The statistical population included all sport spaces of Schools in educational districts of Tehran. 289 schools were selected as the statistical sample of this study from four educational districts of Tehran (districts of 1, 4, 11, 18) using multistage systematic sampling method. The required standards were collected using researcher-made checklists. 5 components in the safety conditions including inside field and surfaces, privacy and lines, design and dimensions, facilities and coverage and equipments were studied. To determine the safety status of different factors, descriptive statistics was used. Also, U-Mann-Whitney, Kruskal Wallis and Friedman tests were used for comparison of safety conditions of girls and boys’ schools at different educational districts in Tehran and comparison of different components of safety, using statistical software SPSS 11. No significant differences were shown between girls and boys’ schools according to safety conditions (P> 0.05). However, there were significant differences among different educational districts in Tehran, according to safety conditions of schools (P< 0.05), and no significant difference was reported among the various components of safety (P> 0.05). Using findings of this research and related literature, necessary solutions were presented in order to eliminate risk cases.Keywords: Safety, Standard, Sport Places, Sport Equipments, Girls, Boy's Schools
-
Page 81The main aim of this paper was to study the feasibility of smart school in female secondary schools from the viewpoint of teachers and principals. To do so, a theoretical framework developed which consisted of attitude, knowledge, and skills of teachers and principals along with financial resources, infrastructures, equipments, culture and administrative performance within the secondary schools. It was a mixed method (qualitative and quantitative) research. The research population consisted of teachers and principals of Ahwaz secondary schools, and the research sample consisted of 100 teachers and 8 principals of secondary schools which were randomly selected from zone 1 of Ahwaz city based on a cluster sampling method. Data was collected using interview, two questionnaires, checklist and researcher observation. Face and content validity of the instruments were confirmed by some experienced professors. The reliability of teachers’ questionnaire was computed 0.89 after a pilot study on 30 participants and the reliability of principals’ questionnaire was computed 0.94. The results showed that in general, the female secondary schools of Ahwaz were not ready to implement smart schools program.Keywords: Feasibility, Smart Schools, ICT, Secondary School
-
Page 113This paper introduces the philosophy and method of critical conscie ntization in adult education and critical social analysis. An overview of some Iranian research papers on Freire’s views on education suggests that although some of his educational and social themes are familiar in our society and they have been discussed in different papers, however, they have not been considered as a coherent epistemologic - intellectual system. In line with this objective, the intellectual origins of Freire’s views have been explained based on Hegel’s philosophy, Frankfurt School critical theory, Goldman’s structuralism, and Vygotsky’s theory. In addition, his epistemological and ontological foundations have been studied in the context of critical hermeneutic and critical realism.Keywords: Critical Conscientization, Master, Slave Dialectic, Subject, .Object Relation, Critical Social Analysis
-
Page 139This research was conducted in order to investigate the guidance school teachers’ stipulated and tacit knowledge about learning theories and applying it in the teaching process. The sample consisted of 266 teachers (146 females and 120 males) who were selected randomly from among Tehran guidance school teachers. The data was collected using two researcher-made questionnaires. The data was analyzed, using descriptive and inferential statistics and the following results were obtained: There was a significant difference (p<.05) between observed average stipulated (.33) and tacit knowledge (3.61), and there was a weak correlation between two kinds of knowledge on learning theories(r=0/144). There was a significant difference between teachers’ knowledge on learning theories and variables such as, academic document, gender, and teachers’ teaching experience. However, there was not a significant difference between the teachers’ knowledge and the length of their in- service training (p ≥.05). So, enhancing the teachers’ stipulated knowledge of learning theories and special attention to teachers’ tacit knowledge should be considered by the educational authorities and planners.Keywords: Tacit knowledge, Stipulated Knowledge, Learning Theories, Teaching Process
-
Page 163Children’s health has been one of the essential aims of the activities of lots of international organizations. The environmental investigation of health condition of schools and the impact of health nurses in elementary schools have been important issues that play a very important role in promoting educational objectives. It was a survey research. The sample included 200 Iranian girl elementary schools that were selected from 10,511 girl primary schools, using a random sampling method. 100 schools which had health nurses were considered as experimental group, while 100 other schools which did not have health nurses were considered as a control group. Data was gathered using direct observation and control list form which included 30 questions in 10 different situations. Then, they were analyzed using the Chi Square method. The results indicated that there is a significant difference between schools based on presence or absence of health nurses in 19 out of 30 variables of environmental health. So, the presence of health nurses in schools will lead in the improvement of schools’ environmental health. Although providing such conditions is a multi-dimentional issue and different factors and variables in addition to presence or absence of health nurses could affect it, the overall investigation of these factors could provide clear criteria for designing children’s educational program and strategies for optimum use of resources (human resources, budget, time) to promote the level of awareness and health performance of children at schools. As a strategy, we could insert the required health materials in elementary school textbooks, with health nurses responsible for teaching them, while using one health nurse in more than one school.Keywords: Health Nurse, Elementary Schools, Environmental Health, National Education